Hrisca coapta este o sursa de aminoacizi esentiali, protein si carbohidrati in alimentatia sanatoasa. Boabele de hrisca sunt bogate in vitamin B (B3, B2, B6), magneziu, fosfor, potasiu, cupru si rutin (antioxidant).
Hrisca (Fagopyrum esculentum) este o planta ierboasa anuala care apartine familiei Polyconaceae, impreuna cu alte plante precum macrisul, troscotul, rubarba sau stevia. Frunzele plantei au forma de inima, iar florile sunt grupate in inflorescente, avand o culoare alb-rozalie. Semintele sau boabele de hrisca au o forma triunghiulara si sunt protejate la exterior de o coaja de culoare maroniu inchis sau neagra. Dupa recoltarea semintelor, acestea sunt decorticate, fiind indepartat acest invelis exterior dur si sunt comercializate fie in forma cruda (avand o culoare verziu-maronie), fie coapta (culoare maronie). Din boabele de hrisca se obtine si o faina care este folosita in alimentatie, intr-o multimer de preparate. Hrisca coapta este o sursa de aminoacizi esentiali, protein si carbohidrati in alimentatia sanatoasa. Boabele de hrisca sunt bogate in vitamin B (B3, B2, B6), magneziu, fosfor, potasiu, cupru si rutin (antioxidant).